BTDK Tavaszi Iskola 2019: Ember és biológia

Biológiai lények vagyunk: evolúció formált, és biológiai mechanizmusok működtetnek bennünket. A biológiai kutatások segítenek megérteni a múltunkat és a jelenünket, és támpontot adnak abban, hogy megjósolhassuk, sőt alakíthassuk a jövőnk. Az idei Tavaszi Iskolán olyan, biológiához kapcsolódó témákat járunk körbe, amelyek valamilyen módon az emberi létet (“emberség”) vagy mindannyiunk életét (“emberiség”) érinthetik. Az egyes témák vezető szakembereinek előadásait hallgatjuk meg, és kötetlen beszélgetések keretében folytatjuk velük és egymással a fontos kérdések és a felelősség (az egyén, illetve a kutató felelőssége) boncolgatását.

Helyszín: Királyrét, Fatornyos Fogadó és Erdei Hotel

Időpont: 2019. április 12-14.

A Tavaszi Iskola a Facebookon. A Tavaszi Iskola plakátja letölthető.

Előadók (és témájuk):

+Klímajáték: Hogyan akadályozzuk meg a (klíma)katasztrófát?

Az Iskola péntek délutántól vasárnap ebédig tart. A pontos program letölthető, az előadások összefoglalói a címükről linkelve elérhetők.

A Tavaszi Iskolára az egész országból (sőt az országhatáron túlról is) lehet jelentkezni. Elsősorban biológiát tanuló egyetemisták (vagy doktoranduszok) és a pálya iránt érdeklődő középiskolások jelentkezését várjuk, de a férőhelyek függvényében más érdeklődőket is szívesen látunk.

Jelentkezés: az online jelentkezési lap kitöltésével. Minden jelentkezésről visszajelzést küldünk. Jelentkezési határidő (meghosszabbítva): április 8. éjfél. A jelentkezések a részvételi díj befizetésével válnak érvényessé.

Kik jelentkezhetnek? A részvételt 40 főben korlátozzuk, hogy megőrizzük az előadások kötetlen, interaktív jellegét. Elsősorban biológiát vagy rokon diszciplinákat (orvoslás, környezettan) tanuló hallgatók,  a biológia iránt érdeklődő (11-12. évfolyamos) gimnazisták, és biológiai kutatásokat végző doktoranduszok jelentkezését várjuk. Ha e kategóriák egyikébe sem tartozol, de a biológia iránt érdeklődő fiatal vagy, akkor is jelentkezz, és a jelentkezési lap utolsó rovatában írd meg, miért szeretnél eljönni.

Középiskolások számára igazolást adunk a részvételről (hogy pénteken az Iskola kezdetére odaérhessenek), és igény esetén a Biológus TDK egyetemista szervezőivel együtt utazhatnak Budapestről.

Részvételi díjak:

Az első 35 jelentkező számára (EMMI támogatásnak köszönhetően) 3000 forint, a további jelentkezők díja 10.000 Ft. Ha hotelszobai elhelyezést kérsz (akár külön szobát kérsz, akár ketten laktok együtt) egységesen, sorrendtől függetlenül 15.000 Ft/fő.

A részvételi díj magában foglalja a két éjszakai szállást és péntek vacsorától vasárnap ebédig valamennyi étkezést. A részvételi díjat (az online jelentkezés visszaigazolása után) személyesen lehet befizetni az ELTE-n (befizetési időpontok). Hotelszobai szállás banki átutalással is fizethető (a számlaszámot megírjuk a visszaigazolásban). Befizetési határidő: április 4.

Szállás: három- és négyágyas fürdőszobás szobákban a Fogadó turistaszálló részlegében. A jelentkezési lapon meg lehet jelölni preferált szobatársakat: ezt a lehetőségek szerint figyelembe vesszük a szobabeosztásnál (de garanciát nem tudunk vállalni).

A Fatornyos Fogadó hotel részlegében kényelmes kétágyas szobák is rendelkezésre állnak. Aki ilyen elhelyezést szeretne, jelezze a jelentkezési lap “Egyéb megjegyzés” rovatában: ebben az esetben a(z étkezést is magában foglaló) részvételi díj 15.000 Ft/fő.

A helyszín megközelítése:

a) Kismarosról busszal vagy kisvasúttal Királyrétig, majd gyalog az ÉK irányba tartó műúton (kb. 10 perc).

b) Autóval Szokolya illetve Kóspallag irányából. (A Fatornyos Fogadó belső parkolója ingyenes, de ehhez keresztül kell hajtani Királyréten a fizetős parkolón. A fogadó szállóvendégeit természetesen ingyen keresztülengedik.)

Érkezés: pénteken 12 és 15 óra között.
Kérjük a résztvevőket, hogy ne az utolsó pillanatban érkezzenek!

Javasolt leutazás: Kismarosról a 12.00-kor induló (Királyrétre érkezik: 12.30) vagy a 14.00-kor induló (Királyrétre érkezik: 14.30) kisvasúttal. Aki az utóbbit lekési, még elkaphatja a 14.50-kor induló buszt, ami 15.08-kor ér Királyrétre, aztán loholva még eléri a megnyitót.

A hazaút megtervezéséhez itt érhetőek el menetrendek:

kisvasút: http://kiralyret.bloglap.hu/oldalak/menetrend-20213/

busz és vonat: https://menetrendek.hu/

Támogatás: A Tavaszi Iskola a Nemzeti Tehetségprogram / Emberi Erőforrások Minisztériuma / Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

ntp_72_rgbemmi_logo emet_logo_szines

Kapcsolat: Ha további kérdésed van, a btdk@btdk.elte.hu címen írhatsz nekünk.