Mesterkurzus mentorok 2015

A 2015-ös “Mesterkurzus” tavaszi iskola mentorai.

Bioinformatika és rendszerbiológia: Fazekas Dávid, az ELTE Genetikai Tanszékén működő NetBiol kutatócsoport tagja. További információk a saját honlapon.

Elméleti biológia és modellezés: Müller Viktor, az ELTE Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszékének munkatársa. Közel húsz éve elsősorban a HIV-fertőzés modellezésével és adatelemzésével foglalkozik, különféle szerveződési szinteket (molekulák, szervezeten belüli folyamatok, járványok) vizsgál változatos módszerekkel (matematikai és szimulációs modellek, sokváltozós regresszió, szekvenciaelemzés, evolúciós forgatókönyvek). Régi érdeklődése a vírusok (és kórokozók) evolúciója, és újabban az “evolúciós orvoslás (darwini medicina)” területére is tesz kiruccanásokat. Publikációs lista és egyebek a saját honlapon, illetve naprakészebben a Google Scholar oldalán. A zürichi ETH-n műhelymunka jellegű nyári kurzuson biológiai modellezést tanít, az evolúcióbiológia és az ökológia területéről vett példákon (tavasszal ugyanezt az ELTE-n).

Genetika: Varga Máté fejlődésgenetikus, az ELTE Genetikai Tanszékén működő zebradánió-kutatócsoport vezetője. Kutatási területei: mintázatkialakulás a korai zebradánió embrióban, őssejtek a halak vizuális rendszerében, illetve a regeneráció és autofágia kapcsolatának vizsgálata (kollaborációban a Tanszék más csoportjaival). Honlap: danio.elte.hu

Molekuláris biológia:

Kovács Mihály molekuláris biológus, Lendület kutatócsoport-vezető, ELTE Biokémiai Tanszék, www.mk-lab.org.

Igény esetén második csoport is indulhat:

Gyimesi Máté, tudományos munkatárs ELTE Biokémiai Tanszék. Kutatásai a DNS metabolizmus enzimek működési mechanizmusának felderítésére koncentrálnak. Ennek egyik vonulata a RecQ DNS helikáz család DNS hibajavító funkcióinak jellemzése, másik — jelenleg induló — irányvonala pedig az ezen családba tartozó enzimek szerepe a gén transzkripció szabályozásban.

Neurobiológia: Katona István. vezetésével az MTA KOKI Lendület Molekuláris Neurobiológiai Kutatócsoportjának fő érdeklődési területe az idegrendszer jelátviteli folyamatainak megértése. A csoport legfontosabb kutatási témája a marihuána hatását közvetítő endokannabinoid rendszer molekuláris és anatómiai szerveződésének vizsgálata, valamint élettani és kórélettani jelentőségének felderítése. Ennek keretében az elmúlt években egy új szuper-rezolúciós mikroszkópos eljárást dolgoztak ki, amellyel lehetővé vált az idegsejtek élettani és az anatómiai tulajdonságainak hátterében álló molekuláris folyamatok megismerése. A csoport munkáját az Európai Kutatási Tanács (ERC), az angol Wellcome Trust és a Lendület pályázat támogatja. Elméleti hátterük és módszertani repertoárjuk a www.katonalab.hu honlapon és az alábbi, a http://europepmc.org/ honlapon ingyenes elérhető tanulmányokban olvasható: Nature Neuroscience 18:75-86, 2015; Neuron 81:1111-1125, 2014; European Journal of Neuroscience 39:419-434, 2014; Nature Communications 3:1080-1091, 2012; Journal of Neuroscience 32:14448-14463, 2012; Annual Review of Neuroscience 35: 529-558, 2012.