Tavaszi Iskola kategória bejegyzései

Tavaszi Iskola 2022 – Mit nem tanulunk az egyetemen?

Az idei Tavaszi Iskolára olyan előadókat hívtunk meg, akik a biológia határterületeiről mesélnek, arról, amiről az egyetemen nem sokat hallunk.
Itt a helyed, ha …
… hallanál érdekességeket a biológia legkülönfélébb területeiről.
… érdekelnek a biológia és más tudományágak határterületei.
… megismernél elismert előadókat.
… ismerkednél hasonló érdeklődésű emberekkel.
… ismerkednél teljesen más érdeklődésű emberekkel.

IDŐPONT: 2022. április 8-10. (péntek estétől vasárnap délutánig)
HELYSZÍN: ELTE TTK Lágymányosi Campus
0.817 – Dudich Endre terem
Fontos, hogy az előző évektől eltérően az előadásokra naponta bejárva várjuk a jelentkezőket, ottalvási lehetőség nem lesz, csak közös ebéd!

REGISZTRÁCIÓ: Az esemény regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi űrlapon tudsz: https://forms.gle/wN4ydhHaDzFCxv2Z9
Részvételi díj: 8000 forint, mely tartalmazza a szombati és vasárnapi közös ebédet.
(Senki ne maradjon otthon a pénz miatt! Aki igényli, annak tudunk támogatást nyújtani.)

ELŐADÓK: Tavaszi Iskola 2022 – Mit nem tanulunk az egyetemen? bővebben…

BTDK Tavaszi Iskola 2019: Ember és biológia

Biológiai lények vagyunk: evolúció formált, és biológiai mechanizmusok működtetnek bennünket. A biológiai kutatások segítenek megérteni a múltunkat és a jelenünket, és támpontot adnak abban, hogy megjósolhassuk, sőt alakíthassuk a jövőnk. Az idei Tavaszi Iskolán olyan, biológiához kapcsolódó témákat járunk körbe, amelyek valamilyen módon az emberi létet (“emberség”) vagy mindannyiunk életét (“emberiség”) érinthetik. Az egyes témák vezető szakembereinek előadásait hallgatjuk meg, és kötetlen beszélgetések keretében folytatjuk velük és egymással a fontos kérdések és a felelősség (az egyén, illetve a kutató felelőssége) boncolgatását.

Helyszín: Királyrét, Fatornyos Fogadó és Erdei Hotel

Időpont: 2019. április 12-14.

A Tavaszi Iskola a Facebookon. A Tavaszi Iskola plakátja letölthető.

Előadók (és témájuk):

+Klímajáték: Hogyan akadályozzuk meg a (klíma)katasztrófát?

Az Iskola péntek délutántól vasárnap ebédig tart. A pontos program letölthető, az előadások összefoglalói a címükről linkelve elérhetők.

A Tavaszi Iskolára az egész országból (sőt az országhatáron túlról is) lehet jelentkezni. Elsősorban biológiát tanuló egyetemisták (vagy doktoranduszok) és a pálya iránt érdeklődő középiskolások jelentkezését várjuk, de a férőhelyek függvényében más érdeklődőket is szívesen látunk.

BTDK Tavaszi Iskola 2019: Ember és biológia bővebben…

BTDK Tavaszi Iskola 2018: Mesterkurzus

Kiknek szól? Olyan hallgatóknak (és kutató diákoknak), akik már részt vesznek biológia tárgyú kutatómunkában.

Miről szól? A kétnapos iskola során a hallgatók mentorok segítségével 4-6 fős csoportokban kutatási tervet dolgoznak ki, és ennek kapcsán csapatmunkát, kreativitást és kutatástervezést tanulnak.

Kik jelentkezhetnek? Egyetemi hallgatók, doktoranduszok és kutató középiskolások, akik már részt vesznek/vettek biológiai témájú tudományos kutatómunkában. Az iskolába az egész országból (sőt a határokon túlról is) lehet jelentkezni.

Koncepció: A jó kutatási cél nem garantálja a sikert — de elengedhetetlenül szükséges hozzá. Ha rossz a kérdés (pl. eleve nem izgalmas, vagy megvalósíthatatlan), akkor egyébként kiváló munkával sem fogsz jelentős eredményt elérni. A tavaszi iskola arról szól, hogyan válassz jó célt, jó irányt, és hogyan készítsd el az odáig vezető “útitervet” (amire ahhoz is szükséged lesz, hogy megszerezd a kutatásaidhoz szükséges támogatást). A módszer pedig intenzív, interaktív csoportmunka — learning by doing :). A munkacsoportok egy-egy szakterület/téma köré szerveződnek.

Idő: 2018. május 4-6. Péntek délutántól vasárnap délutánig.

További részletek alább. A tavaszi iskola Facebook-eseménye itt; kedvcsinálónak pedig beszámoló a három évvel ezelőtti Mesterkurzusról.

BTDK Tavaszi Iskola 2018: Mesterkurzus bővebben…