zboray_2015

Zboray Géza (1941 – 2023)

zboray_2015

Minden egyetemen, minden korban vannak legendás oktatók, de kevés olyan tanár van, aki több koron, több generáción át meg tud maradni fogalomként. Zboray Géza viszont kétségtelenül ilyen volt – évtizedeken át, ELTE-s biológusok generációi számára ő volt A Tanár. És függetlenül attól, hogy vizsgahelyzetekben ki mit élt át vele kapcsolatban, soha senki nem vonta kétségbe, hogy egy-egy anatómia előadáson, ha ő állt a tábla előtt, valami egészen különleges, világszínvonalú, majdhogynem mágikus dolog történt, ahogy színes krétái alatt a tábla megelevenedett.

A “Zboray praktikum” évtizedeken át az egyik legfontosabb, bevezető szintű ELTE-s biológia tárgy, az Összehasonlító anatómia oktatásának alapja volt és minden bizonnyal még jó pár évig az is marad, ahogy az általa szerkesztett “Összehasonlító anatómiai előadások” sorozat, általa írt “Az idegrendszer” és “Az érzékszervek” köteteit is nehéz lesz meghaladni. Nem véletlenül: ezeknek a köteteknek az anyaga és alapossága nem csak összemérhető a világ legjobb egyetemeinek hasonló tananyagával, de könnyedén lekörözi azt.

Zboray Tanár Úr, azért is lett, azért is lehetett a Tanár archetípusa, mert tényleg erre tette fel az életét: számára az oktatás prioritása megkérdőjelezhetetlen volt,  emellett a kutatás mindig tartaléklángra került. Paradox módon azonban ezzel tette a legtöbbet a hazai kutatásért, hiszen nemzetközi szinten is elismert magyar kutatók (többnyire neurobiológusok) több generációját indította el pályáján lelkesedése és az általa átadott tudás. Ilyen szempontból hatása a legendás Rátz Lászlóéhoz mérhető.

Emellett szinte már mellékes, hogy az ELTE Természetrajzi Múzeumának újraalapításában is oroszlánrészt vállalt és benne tisztelhettük minden idők legjobb ELTE-s biológus TDK szervezőjét, hiszen az ő vezetéséhez (1995-2006) fűződik az ELTE BTDK egyik legsikeresebb időszaka. Tudományszervezései munkájáért tavaly az ELTE TTK Tudományos Diákköri Tanácsa Medzihradszky Kálmán Díjat adományozott neki.

Nyugodjon békében, Tanár Úr!

A BTDK aktuális vezetésének nevében, Varga Máté

(A nyitó ábra a 2015-ös, IV. Anatómia Tanulmányi Verseny díjátadóján készült.)