Liftbeszéd Fesztivál

Mi az a liftbeszéd? Ismerősöddel összefutsz a liftben a hetedikre menet. Megkérdezi, mivel foglalkozol. Mit válaszolsz? Nincs sok időd, az ajtó hamarosan nyílik…

Az (Élettudományi) Liftbeszéd Fesztivált 2015 óta rendezzük meg, tavaszi időpontban, és a nagy sikerre való tekintettel a további években is folytatni szeretnénk.

A rendezvény kettős célja, hogy a közönség tömör, “időhatékony” formában hallhasson az érdekes kutatásokról, az előadók pedig gyakorolhassák a tudománykommunikáció nehéz műfaját. Valljuk, hogy a tudományt nem szabad “elefántcsont toronyba” zárkózva művelni, hanem a képesnek kell lennünk a nem-kutatóknak is elmagyarázni a kutatásaink lényegét és értelmét.

Az indulók 2 perces, közérthető és szórakoztató előadások, ún. “liftbeszédek” keretében mutatják be kutatási területüket. A liftbeszédeket vegyes (biológusokból, más természettudósokból, kommunikációs szakemberekből, tanárokból álló) zsűri értékeli, azok szakszerű, tudománykommunikációs és élvezeti értéke szerint (vagyis: ha én lennék a szomszéd néni, mennyire értettem és élveztem volna?). Három kategóriában hirdetünk helyezéseket.

A korábbi évek előadásai és eredményei a honlapon megtekinthetők.

A HÖK tájékoztatása szerint a Liftbeszéd Fesztiválon való részvétel a rendszeres tudományos ösztöndíj pályázásánál “népszerűsítő előadás”-nak minősül, és az azért járó pontszámmal beszámítódik. (A helyezések alapján nem jár további pont.)

A 2020-as évben a rendkívüli járványhelyzet miatt a tavaszi Liftbeszéd Fesztivál elmaradt. Augusztusban a szervezők egy videóversennyel jelentkeztek, melyre 26 rövid, a hallgató témáját bemutató kisfilm érkezett a Természettudományi Kar minden szakjáról. A videóverseny népszerűségét látva, 2021-ben a  TTK minden hallgatójának lehetőséget teremtünk megmérettetni magát a 6. (online) Liftbeszéd Fesztiválon

A fesztivál szervezői:

Müller Viktor (2015-2020)
Varga Máté (2021-)
Hubai András (2015-2017, 2021)
Vásárhelyi Zsóka (2015-2017, 2021)
Jezsó Bálint (2018-2019)
Sarkadi Fanni (2018-)
Matolcsi Fruzsina (2018-)
Csíkos Sándor (2019-)

Kérdéseiteket a btdk@btdk.elte.hu címre írjátok meg!