Liftbeszéd Fesztivál

Mi az a liftbeszéd? Ismerősöddel összefutsz a liftben a hetedikre menet. Megkérdezi, mivel foglalkozol. Mit válaszolsz? Nincs sok időd, az ajtó hamarosan nyílik…

Az Élettudományi Liftbeszéd Fesztivált 2015 óta rendezzük meg, tavaszi időpontban, és a nagy sikerre való tekintettel a további években is folytatni szeretnénk.

A rendezvény kettős célja, hogy a közönség tömör, “időhatékony” formában hallhasson az érdekes kutatásokról, az előadók pedig gyakorolhassák a tudománykommunikáció nehéz műfaját. Valljuk, hogy a tudományt nem szabad “elefántcsont toronyba” zárkózva művelni, hanem a képesnek kell lennünk a nem-kutatóknak is elmagyarázni a kutatásaink lényegét és értelmét.

Az indulók 2 perces, közérthető és szórakoztató előadások, ún. “liftbeszédek” keretében mutatják be kutatási területüket. A liftbeszédeket vegyes (biológusokból, más természettudósokból, kommunikációs szakemberekből, tanárokból álló) zsűri értékeli, azok szakszerű, tudománykommunikációs és élvezeti értéke szerint (vagyis: ha én lennék a szomszéd néni, mennyire értettem és élveztem volna?). Három kategóriában hirdetünk helyezéseket.

A korábbi évek előadásai és eredményei a honlapon megtekinthetők.

A HÖK tájékoztatása szerint a Liftbeszéd Fesztiválon való részvétel a rendszeres tudományos ösztöndíj pályázásánál “népszerűsítő előadás”-nak minősül, és az azért járó pontszámmal beszámítódik. (A helyezések alapján nem jár további pont.)

A fesztivál szervezői:

Hubai András, Vásárhelyi Zsóka (2015-2017)

Jezsó Bálint (2018-2019)

Matolcsi Fruzsina, Sarkadi Fanni, Csíkos Sándor

Müller Viktor

Kérdéseiteket a btdk@btdk.elte.hu címre írjátok meg!