Beszámoló: Liftbeszéd 2016

Liftbeszéd a TTK-n

Március 5-én, a szünnappá avanzsált munkanapon megrendezésre került a Biológus TDK 2. Élettudományi Liftbeszéd Fesztiválja a Bolyai előadóban. A huszonhét versenyzőnek a nyolctagú szakmai zsűri előtt kellett bemutatnia kutatási témáját a mindennapok nyelvén, alig két percben.

Mi is az a liftbeszéd? A liftbeszéd („elevator pitch”) lényege, hogy pár perc alatt összefoglald munkád lényegét közérthetően, lenyűgözd az esetleg laikus hallgatóságot, és népszerűsítsd munkádat és annak gyümölcsét. A neve abból az elképzelésből ered, hogy amikor valaki megkérdi tőled a liftben, hogy mivel foglalkozol, gyorsan és tömören kell neki elmagyarázni, épp annyi idő alatt, amíg a lift célba nem ér. Egy jó liftbeszéd sok gyakorlást és felkészülést igényel. Az előadónak szemléletesnek és kreatívnak kell lennie ahhoz, hogy megfogja a közönséget. Idézetekkel, analógiákkal, egyszerű gesztusokkal illetve jó szemléltetési módokkal többet érhetünk el, mint a két percen át tartó folytonos beszéddel. Egy jó liftbeszéd mozgalmas és színes, alkalmas a tudományok népszerűsítésére, és közelebb hozza az adott témát az emberekhez.

Hogy megmutassa a zsűri, hogy nemcsak bírálni, hanem művelni is tudja a liftbeszédet, öten közülük a műsor elején ki is álltak a publikum elé. Mivel a zsűri is igen diverz társaság volt, hallhattunk itt ökológiai, botanikai és még biokémiai kétperceseket is. A kellemes hangulatú bevezetőt követően azonban elkezdődött a verseny. Az előadók többsége az ELTE-n tanul vagy dolgozik, de jöttek a SZIE-ről, sőt, még Szegedről és Pécsről is. A paletta hallatlanul színesre sikerült, így egyáltalán nem volt egyhangú a fesztivál. És bár mindenki be tudta fejezni két perc alatt, sokszor éppen a csöngő megszólalásakor hangzott el az utolsó szó. A számláló, a lámpaláz, a váratlanul elsötétedő előadóterem vagy éppenséggel egy-egy elfelejtett szó akadályként tornyosultak a jelentkezők előtt, mégis jó páran remekül túltették magukat mindezeken. Tanulságos előadásokat hallhattunk mangával illusztrált autofágiáról, agresszív patkányokról, a letűnt RNS-világról, a nano anyagokról vagy például a segítségnyújtás biológiai háttereiről. A zsűri három kategóriában két-két helyezést díjazott, és négy különdíjat osztott ki. A szempontok közül a közérthetőség, a magabiztosság és a megfelelő kommunikációs eszközök használata emelkedett ki.

A fesztivált keretes szerkezetben a zsűri véleménye zárta. Mindnyájan megemlítették az esemény legfontosabb célját: testközelbe hozni a tudományt és a biológiai kutatások lényegére rávilágítani. A versenyzők a díjakon kívül számos tanácsot is kaptak, melyeket későbbi pályafutásukon tudnak majd kamatoztatni.

A fesztivál koncepciója – úgy tűnik – megfogta az ELTE BTK hallgatóit is, és a jövőben akár tőlük is hallhatunk rövid kis szemelvényeket. Mi meg bízunk abban, hogy jövőre is megrendezésre kerül a Liftbeszéd Fesztivál. Köszönjük a szervezést Vásárhelyi Zsókának, Hubai Andrásnak és Müller Viktornak!

Csíkos Sándor